Netcongestie. Een term waar jullie ongetwijfeld van gehoord hebben de afgelopen tijd. Dat is ook niet zo vreemd, want het is hot topic in energieland. Zowel op het hoogspanningsnet als op het midden- en laagspanningsnet ervaren netbeheerders grote problemen met de hoge energiestromen
Maar wat is netcongestie eigenlijk? Netcongestie is een soort ‘file’ op het elektriciteitsnet. Op sommige momenten wordt er te veel stroom gevraagd of teruggeleverd aan het netwerk. Meer dan dat het netwerk aankan.
Elk bedrijf heeft een gecontracteerd vermogen voor zowel levering als teruglevering. Ondanks dat bedrijven binnen de bandbreedte van hun contract blijven, kan er toch congestie optreden. Bij het vaststellen van deze vermogens is namelijk al rekening gehouden met het feit dat niet iedereen op één gegeven moment een beroep zal doen op hun gecontracteerde vermogen.
Vanwege onder andere regelgeving, een tekort aan technici en de omvang van de werkzaamheden zijn de vooruitzichten gunstig voor een kortetermijnoplossing. Daarom moeten we kijken naar wat nog wel mogelijk is en hoe we samen de problemen kunnen aanpakken. Vanuit deze gedachten hebben de netbeheerders een (relatief) nieuwe contractvorm geïntroduceerd, een zogenaamd capaciteitsbeperkend contract (CBC) ook wel non-firm ATO.
Wat houdt een CBC-contract in?
De naam van het contract zegt het eigenlijk al. Het is een contract waarin afspraken worden gemaakt over een capaciteitsbeperking. Dit kan het best worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld:
Liander verwacht bijvoorbeeld op vrijdagochtend dat ze op zaterdag te maken zullen krijgen met netcongestie aan de Opname Door de Netbeheerder’ (ODN) kant. Ze verwachten namelijk een grote hoeveelheid teruglevering tussen 11:00 en 15:00 bij een bepaald elektriciteitsstation. Als er niets wordt gedaan, zal het net overbelast raken en zullen velen de negatieve gevolgen ondervinden. Als bedrijf met een CBC-contract met Liander, zal je de vraag krijgen om binnen deze tijdsperiode niet terug te leveren of met een gereduceerd vermogen. Voor deze actie ontvang je als bedrijf vergoeding.
Wat zijn de voor- en nadelen van een CBC?
Het grootste voordeel van een CBC-contract is dat er vergoedingen tegenover de genomen acties staan. Deze vergoeding leg je samen met de netbeheerder vast in een nieuw contract.
Er is enige variatie tussen de contracten en dit is ook afhankelijk van de locatie waar het bedrijf gevestigd is. Zo is er een beschikbaarsheidsvergoeding en een vergoeding voor wanneer daadwerkelijk een beroep op jou als bedrijf wordt gedaan.
Een nadeel van een CBC-contract is dat je als bedrijf beperkt wordt in je mogelijkheden. Bedrijfsprocessen zijn niet altijd gemakkelijk en er moet goed worden nagedacht over welke flexibiliteit je de netbeheerder kunt bieden.
Meer weten over CBC-contracten en of jouw bedrijf hiervoor geschikt is? Wij vertellen je graag meer!